Kabinet investeert in theater op tv : 10 miljoen naar NPO (Dutch)

Kabinet investeert in theater op tv : 10 miljoen naar NPO (Dutch)

Broadcast Magazine

Het kabinet geeft 10 miljoen euro extra aan de NPO om ‘het grootste podium van Nederland’ beschikbaar te maken voor de noodlijdende cultuursector. Met het geld maakt de NPO zendtijd vrij om theatervoorstellingen en andere grote producties die door de coronacrisis niet door kunnen gaan, uit te zenden op tv.

#reddekunstenoprtv

Tv als podium waar makers en het grote publiek bij elkaar worden gebracht. Het is één van de manieren waarop het kabinet de eerste zes maanden van 2021 de 482 miljoen euro uit het tweede steunpakket voor de culturele sector wil inzetten.

In november kondigde de NPO al aan op deze manier de cultuursector te willen steunen na de petitie Red de kunsten op radio en tv van Stephen Emmer. Hoe de zendtijd wordt gevuld, moet nog worden uitgewerkt. Een toneelstuk laat zich immers niet zomaar filmen alsof het een tv-serie is.

[Parool / BM - 17 november 2020]

Kabinet investeert in theater op tv: 10 miljoen naar NPO (Dutch)

Kabinet investeert in theater op tv: 10 miljoen naar NPO (Dutch)

Fase 1 nu compleet... Op naar fase 2.....

Het kabinet steekt 10 miljoen euro extra in de publieke omroep om ‘het grootste podium van Nederland’ beschikbaar te maken voor de noodlijdende cultuursector. Met het geld maakt de NPO zendtijd vrij om theatervoorstellingen en andere grote producties die door de coronacrisis niet door kunnen gaan, uit te zenden op tv. 

Tv als nieuw podium waar makers en het grote publiek bij elkaar worden gebracht. Het is één van de manieren waarop het kabinet de eerste zes maanden van 2021 de 482 miljoen euro uit het tweede steunpakket voor de culturele sector wil inzetten. 

In november kondigde de NPO al aan op deze manier de cultuursector te willen steunen en krijgt daar nu extra geld voor van het kabinet. Hoe de zendtijd wordt gevuld, moet nog worden uitgewerkt. Een toneelstuk laat zich immers niet zomaar filmen als ware het een tv-serie.

Waar het eerste steunpakket van 300 miljoen euro vooral ten goede kwam aan podia, theaters, poptempels en musea, is het nu de bedoeling dat artiesten zélf vooral profiteren van het steungeld. Met 49,75 miljoen euro (dat is inclusief de 10 miljoen die naar de NPO gaat) moeten acteurs, regisseurs, schrijvers, filmmakers, muzikanten, beeldend kunstenaars en ontwerpers volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) ‘aan het werk geholpen en gehouden’ worden. 

Geen opdrachten, geen inkomsten

Veel mensen uit de branche werken vaak als zzp’er en zitten door de crisis zonder opdrachten en dus zonder inkomsten. Deze steun hebben ze hard nodig, stelt Van Engelshoven. “Zodat er in Nederland ook na de crisis een sterke en trotse culturele en creatieve sector staat.”

Ook voor de vrije theaterproducenten, die normaal gesproken geen subsidie van de overheid krijgen, is 40 miljoen euro uitgetrokken. Door de coronamaatregelen zagen zij voorstellingen en concerten in het water vallen, terwijl ze wel kosten hadden gemaakt. Met het nieuw beschikbare geld moet die kostenpost deels worden gecompenseerd. 

Producenten moeten wel beloven dat ze ook investeren in nieuwe producties voor het culturele seizoen 2021-2022. Dit, om te zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Het Fonds Podiumkunsten gaat zorgen voor de verdeling van het geld.

Bibliotheken

Gemeenten krijgen in totaal 150 miljoen euro extra om lokale culturele instellingen te ondersteunen. Dat komt bovenop de 68 miljoen euro die zij eind augustus al kregen om bibliotheken, muziekscholen en filmhuizen overeind te houden.

“Ook voor culturele en creatieve instellingen duurt de coronacrisis heel lang,” erkent Van Engelshoven. “En helaas kwam daar de teleurstelling bij om de deuren weer tijdelijk te sluiten.” De theaters, musea en bioscopen mogen naar verwachting donderdag hun deuren weer openen.

Het tweede steunpakket, dat eind augustus al werd aangekondigd, komt bovenop de algemene steunpakketten die het kabinet vanwege de coronapandemie heeft opgetuigd. Ook daarvan maakt de cultuursector gebruik, bijvoorbeeld de tegemoetkoming in de loonkosten van personeel.

#reddekunstenopradioentelevisie

[Parool - Hanneke Keultjes - 16 november 2020]

Contact Subscribe Mediamusic

Contactform


Please read our Privacy & Cookie statement