Steeds meer mensen horen slecht en daar maakt het ministerie van Volksgezondheid zich zorgen over. Zo werd in recent onderzoek in Rotterdam bij een op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar beginnend gehoorverlies vastgesteld. Daarom wil het ministerie van de Gezondheidsraad weten wat er moet gebeuren om gehoorschade te voorkomen. Dat advies komt woensdag.
Stephen Emmer is een gevierd componist van vele tv-tunes, waaronder die van het NOS Journaal en RTL Boulevard, en maakte ook de jingles van televisiequizzen. Deze week maakte hij bekend dat hij tinnituspatiënt is. "Onder musici, componisten en artiesten is het een taboe. Terwijl ik schat dat wel een derde van een gemiddeld orkest - ook de toporkesten - er last van heeft."
Onderteken hier de Artists Against Tinnitus petitie
Van straaljager tot ruisje
Tinnitus of oorsuizen betekent dat je continu geluid hoort in je hoofd. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan hard geluid - bijvoorbeeld bij een concert - of een verkoudheid. Ook in ernst kan het variëren, zegt Emmer. "Van straaljager tot ruisje." Tinnitus kan leiden tot ernstig gehoorverlies.
Emmer merkt dat muzikanten met tinnitus er niet over praten uit angst om hun baan te verliezen. "Ze durven het niet te melden aan de dirigent of de directie." Terwijl tinnitus niet hoeft te betekenen dat je minder goed muziek maakt, ervaart Emmer. "Ik vind dat ik mijn betere werk na de kwaal heb gemaakt. Ik heb daar ook onderscheidingen voor gekregen."
Emmer komt nu naar buiten omdat hij artiesten wil verenigen en er zo voor wil zorgen dat er naar een geneesmiddel gezocht wordt. De farmaceutische industrie zegt volgens hem dat niet genoeg mensen er last van hebben om medicijnen te ontwikkelen. "Terwijl een kwart tot de helft van de jongeren er risico op loopt. Die uitspraak van de farmaceutische industrie is achterhaald."
Meer onderzoek
Wie ook actie wil is René van der Heijden, in het dagelijks leven werkzaam op de afdeling marketing en communicatie van de NOS. Hij richtte met anderen het Oorfonds op omdat er volgens hem amper onderzoek wordt gedaan naar gehoorverlies. Dat farmaceuten zo weinig interesse hebben in gehoorschade vindt hij van de zotte. "Ze schrijven dan gewoon 1,8 miljoen Nederlanders af."
Met de campagne 'Geef Ooronderzoek Gehoor' pleit het Oorfonds voor meer wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen. Van der Heijden: "Onderzoek werkt. Zo is er eerder onderzoek gedaan naar mijn eigen ooraandoening: DFNA9. Daar is nu in theorie een medicijn voor, wat de hoop vergroot dat mijn kinderen deze erfelijke doofheid niet krijgen."
"De boodschap is vaak: je moet er maar mee leren leven." (René van der Heijden, mede-oprichter Oorfonds)
Gehoorschade maar een van de vele oorzaken van gehoorverlies. Van der Heijden: "30 tot 50 procent van de mensen hoort slecht door erfelijkheid." En een behandeling is er niet echt. "De huisarts stuurt je naar de audicien of je moet er maar mee leren leven, is vaak de boodschap." Gek, vindt Van der Heijden. "Dat zeg je toch ook niet als iemand ziek wordt? Dat je er maar mee moet leven?"
Van der Heijden herkent de schroom om met gehoorproblemen naar buiten te komen. "Net als in de muziekbranche, is het in de mediawereld - en ook in andere bedrijfstakken - heel erg een taboe. Als je vertelt dat je serieus gehoorverlies hebt, ben je al afgeschreven. Het wordt ook geassocieerd met oud zijn terwijl er juist veel jongeren met gehoorproblemen zijn."
Muziek voelen
Moet het geluid niet gewoon zachter? Al langer wordt gepleit voor een lager volume in bijvoorbeeld discotheken en op festivals, maar ook op je oortjes of koptelefoon. Dat is een van de stappen, denkt Emmer: "Die discussie over hard geluid blijft nu steken. Mensen uit de muziekindustrie beweren dat je muziek moet voelen. Dat is een drogredenering. Ik kan je als professional vertellen dat dat voelen ook kan als het volume zachter is. Daarom wil ik artiesten verenigen om zelf te zeggen: het zit zo."
Buma/Stemra schaart zich achter componist Emmer. De belangenorganisatie op het gebied van muziekauteursrecht heeft 38.000 leden, allemaal muziekmakers. Buma/Stemra denkt dat daar zeker mensen bij zitten die last hebben van gehoorproblemen en tinnitus, en dat niet durven te vertellen.
[NOS - Nieuws Redactie - 26 November 2022]