Stephen Emmer lanceert neoklassiek album Maison Melody (Dutch)

Entertainment Business

Stephen Emmer bracht vrijdag 15 mei zijn nieuwe album Maison Melody uit, een neoklassiek album waarop de mediacomponist zichzelf naar eigen zeggen volledig blootgeeft. “Dit is kwetsbare muziek, waarin ik heb geprobeerd te verklanken wat mijn karakter is. Tegelijkertijd is het een document van deze tijd geworden.”

Stephen Emmer mag dan het vak van mediacomponist in Nederland op de kaart hebben gezet (eerder dit jaar werd hij hiervoor geëerd met de Buma Oeuvre Award Multimedia), hij heeft ook diverse soloalbums op zijn naam staan.

Na zijn instrumentale en filmische debuutalbum Vogue Estate (1982), volgden het spoken word-album Recitement (2007), het crooner eerbetoon International Blue (2014) en het maatschappelijk bewogen soulalbum Home Ground (2017). Op zijn nieuwe album Maison Melody slaat de 62-jarige componist nieuwe wegen in. Maison Melody telt tien verstilde, klassieke composities voor piano, strijkers en een sampler.

Muzikale autobiografie

“Ik ben, letterlijk, voor de stilte uit, vorig jaar al aan de slag gegaan met de composities voor het album”, vertelt Emmer. “De titel Maison Melody verwijst naar deze tijd, zonder dat het mijn bedoeling is om handig op de corona-trein mee te liften. De titel refereert veeleer naar de tijdloosheid van het op jezelf zijn.”

“Dit is kwetsbare muziek, waarin heb geprobeerd te verklanken wat mijn karakter is. Je zou het album kunnen beschouwen als een muzikale autobiografie. En tegelijkertijd is het een document van deze tijd geworden. Iedereen is nu melancholiek, onzeker, hoopvol, ongerust – al die gevoelens heb ik proberen te vatten in muziek. Wat begon als iets individueels, loopt nu synchroon met het universele, het collectieve.”

Wat begon als iets individueels, loopt nu synchroon met het universele.

Streamingconcerten

Zaterdag 16 mei start Emmer met een serie streamingconcerten waarin hij iedere dag een nummer van Maison Melody introduceert vanuit zijn thuisstudio. Een standaard streamingconcert wordt het echter niet. Emmer: “Kijkers zien meer dan alleen iemand die piano speelt. De muziek wordt afgewisseld met foto’s, teksten en video’s. Verder vertel ik wat over het nummer en de totstandkoming ervan, leg ik historische verbanden en kunnen mensen mij ook vragen stellen. Een uur na de live-cast verschijnt er een making-off online, met onder meer beelden van de opnames in de studio en interviews met mensen die hebben meegewerkt. Ik probeer het live-casten van muziek naar een hoger niveau te tillen, de kijker wat verdieping mee te geven.”

Dolby Atmos

Maison Melody is gemixt door Francesco Donadello, die eerder werkte met onder anderen Thom Yorke, Ludovico Enaudi en Hildur Goanadottir, en deels opgenomen in de Hilversumse Wisseloord studio’s met medewerking van Marcel Worms, Dimitrie Leivici en het West Side Trio. Het album is gratis te beluisteren op platformen als SoundCloud, Bandcamp en YouTube en via muziekstreamingdiensten als Spotify, Apple Music, Amazon Music en Deezer.

Naast de reguliere albumversie verschijnt er ook een Dolby Atmos-variant, een relatief nieuw surroundformaat, waarbij de luisteraar ook echt het gevoel krijgt daadwerkelijk in een ‘Maison Melody’ rond te lopen.

Over Stephen Emmer

Stephen Emmer is de zoon van nieuwslezer Fred Emmer en actrice en balletdanseres Roekie Aronds. Zijn moeder nam Stephen na haar scheiding mee naar onder meer India, Suriname en Aruba, waar hij in contact kwam met uiteenlopende muzikanten en muzikale stromingen en gitaar leerde spelen. Als 15-jarige keerde Emmer in 1973 terug naar Nederland en werd in 1977 gitarist in de wavegroep Minny Pops. Hij tourde met Joy Division en New Order en stond begin jaren tachtig mede aan de wieg van het maandelijkse muziektijdschrift Vinyl. 

De daaropvolgende decennia maakte hij duizenden leaders en tunes voor onder meer het NOS Journaal, RTL Nieuws, Editie NL, Per Seconde Wijzer, Waku Waku en RTL Boulevard. Daarnaast was Emmer betrokken bij (interactieve) producties voor onder andere De Efteling, de Landmacht, Van Gogh Museum en Holiday On Ice.  

In 2010 vond de eerste editie plaats van het door Emmer geïnitieerde congres Music In Motion, dat zich nadrukkelijk focust op mediacomponisten en hun werk. Tijdens de afgelopen 11e editie kreeg hij de Buma Oeuvre Award Multimedia.

Luister of Download (gratis) Maison Melody hier.

[Entertainment Business - 14 Mei 2020]

Contact Subscribe Mediamusic

Contactform


Please read our Privacy & Cookie statement