'Seven-Minute-Man' mist nog een Gouden Plaat (Dutch)

Telegraaf Interview

AMSTERDAM (ANP) - Hij heeft geen enkele Gouden Plaat aan de muur hangen, maar toch is zijn muziek vaker te horen dan die van Marco Borsato. De composities van Stephen Emmer (51), bijgenaamd de 'Seven-Minute-Man', zijn iedere zeven minuten te horen op de nationale televisie en radio. De 'grondlegger van het ambacht' zit deze maand 25 jaar in het vak.

Als eerste fulltime mediacomponist van Nederland heeft hij honderden tunes op zijn naam staan, van de 'leaders' van het NOS Journaal, RTL Nieuws en RTL Boulevard tot en met de jingles van televisiequizzen als Waku Waku en Per seconde wijzer. Elke dag horen miljoenen Nederlanders zijn tunes. „Het is een onvrijwillige luisterervaring”, aldus Emmer.

Half per ongeluk rolde hij jaren geleden in het vak. Emmer begon fulltime muziek te maken voor tv-programma's toen het nog gewoon was dit tussen de bedrijven door te doen. Maar hij wilde ook meedenken over het concept achter de tune. „ In acht van de tien gevallen wilden ze een tune die 'anders, modern, dynamisch en transparant' was. Ik wilde muziek maken die paste bij het beeld.”

Zo brak Emmer met een traditie bij de tunes voor het NOS Journaal. Sinds 1987 componeerde hij vier keer de begin- en eindtune van het nieuwsprogramma. „Het Journaal zet zich neer als neutraal en objectief, en dat moest ook in de muziek terugkomen. De eerste keer ben ik redelijk braaf geweest, en maakte muziek met herautstrompetten. Zo van: hier komt het nieuws van de stadsomroeper. Een jaar later kwam er meer drama in de muziek.”

Het NOS Journaal opende vanaf 1988 met een tune waarin reportage geluiden als kanonnen en het gegil van een vrouw voorbij kwamen, passende bij het beeld van brandhaarden in de wereld. Later componeerde Emmer een deuntje die juist moest onthaasten, in tegenstelling tot de snelheid van het nieuws. „Ik heb er onder andere Tibetaanse klanken onder gezet, om iets van rust te brengen bij alle ellende.”
Langzaam werd mediamuziek volwassen, zegt Emmer. „In het begin zeiden programmamakers: oh ja, de muziek moet er nog bij. Tegenwoordig is het onderdeel van het marketing- en communicatiebeleid en moet het bij de doelgroep passen.” Zo is bij de start van zakenzender RTL Z het geschreeuw van de beursbengels opgenomen in de tune, passende bij kijkers die geïnteresseerd zijn in het wel en wee op de financiële markten.

Met de professionalisering gingen ook anderen, zelfs popartiesten, zich bezighouden met opdrachtmuziek, voor tv- en radioprogramma's, films, reclamespotjes en games. Volgens Emmer verdient het ambacht nu dan ook meer erkenning. Hij is de initiatiefnemer van een vakprijs en organiseert vrijdag een eerste symposium over mediamuziek. „Het is tijd om mediamuziek een eigen gezicht te geven”, aldus Emmer.

[ANP - Eric Wendel - 04/11/2009]

Contact Subscribe Mediamusic

Contactform


Please read our Privacy & Cookie statement